Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Star Trek XI

2009.10.12. 12:48

Tegnap vérgre megnéztem az új Star Trek filmet! Nagyon kíváncsi voltam már rá, és nem is okozott csalódást! Feltűnően jó film, de eltér az előző 10 egész estés movie-tól. Kevesebb benne a hókuszpókusz és több az igazi hús-vér akció.

A rendező,J.J. Abrams összekötötte a mostani filmet a korábbi sorozatokkal és filmekkel, ugyanakkor létrehozott egy alternatív Star Trek univerzumot, ahol nem kötik a kezét a korábbi szabályok.

A film egy erőteljes jelenettel indul: nem csak akciódús és látványos, de a Trek történelem egy fontos pillanatát mutatja be – Kirk születését. Kirk apján keresztül pedig bemutatják, milyen is egy igazi Csillagflotta tiszt. Sokat aztán nem tudunk meg sem Kirk, sem Spock gyerekkoráról és Csillagflotta előtti életükről – épp csak egy-egy jelenetet, de ezekben már indításként remekül megfogják és bemutatják a két legendás karaktert.

A látványra semmi panaszunk nem lehet, a csillaghajók modernek: megtartva a klasszikus design elemeit, de belülről élettel feltöltve a hajókat. Míg a korábbi Trek filmekben, sorozatokban a belsők sterilek és tip-top kinézetűek voltak, itt a környezet abszolút élő. A gépház egy gyár belsejére emlékeztet, a parancsnoki híd valóban irányítóközpont hangulatot áraszt, ahol rengeteg tiszt teszi a dolgát, folyamatos a sürgés-forgás.

A történet nincs agyonbonyolítva, Star Trek mértékkel mérve egyszerű – de ez nem is baj. A filmmel a klasszikus Trek-gyökerekhez tértek vissza, az akció, kaland és karakter központúsághoz, csak a lehető legmodernebb tálalásban. Nem az összetett történetszövés dominál, hanem a régi-új környezetet és régi-új karaktereket akarják elsősorban bemutatni.  Jelentősen megterhelte volna a filmet, ha még bele akartak volna erőltetni az egyébként a Trekre jellemző erkölcsi tanulságot, aktuális szociális problémák bemutatását, vagy bármi ilyesmi mondanivalót. Ez most csupán egy akciófilm, nem tanmese.

 A szereplőgárda kitűnő, és szerencsére senki sem követi el azt a hibát, hogy az eredeti színészek játékát akarná imitálni: ezek a karakterek egyszerre a régiek is, meg tök újak is. De mindenképpen felismerhetőek, épp annyira szerethetőek, mint az eredeti sorozat karakterei. Különösen szerencsés megoldásnak tartom, hogy lényegében eddig ismeretlen színészekkel játszatták el a legendás karaktereket. Így a néző nem az adott színészre, hanem kizárólag az általa megformált figurára koncentrál. A filmben feltűnik a Leonard Nimoy által megformált ,,öreg" Spock is, ami számomra is nagy öröm volt. Spock karaktere az amely a legmarkánsabban összeköti a filmet a korábbiakkal.

Szerintem a film nem okoz csalódást az igazi elvakult Star Trek rajongóknak sem. Érződik, hogy ezt egyfajta indítófilmnek szánták, és lesz folytatása. Alig várom!!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://macskajaj.blog.hu/api/trackback/id/tr821444576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása